Circumstàncies – Introducció a les reflexions de Francesc Abad
C. K.
Avui, aquell qui vol combatre la mentida i la ignorancia i escriure la veritat, ha de vèncer almenys cinc dificultats. Li cal el coratge d'escriure la veritat, quan arreu l'ofeguen; la intel·ligència de descobrir-la, quan arreu l'amaguen; l'art de fer-la manejable com una arma; el judici per a triar aquells dins les mans dels quals serà eficaç; l'astúcia per a propagar-la entre ells. Aquestes dificultats són grans per als qui escriuen sota el feixisme, però existeixen també per als qui van ser expulsats o han fugit, i fins i tot per a aquells que escriuen als països de llibertat burgesa.
(Bertolt Brecht: Cinc dificultats per a escriure la veritat)
Francesc Abad Apunts pel debat: Perill i coneixement. L'actualitat de Walter Benjamin
una insistència: Walter Benjamin, treballador de les deixalles.
>Parany<1986. >Spuren<1988. >La línea de Port-Bou< 1991. >Wart-War<2000, treball interactiu. >El Camp de la Bota< 2004. >block WB< 2005, Granollers 2008, Berlín 2010.
“Articular el passat històricament no vol dir reconèixer-lo [tal com era]. Vol dir, emparar-se d’un record tal com esclata en un instant de perill (….) Solament aquell historiador que sap atiar la sospira de l’esperança en totes les coses que són en el passat, que és penetrat d’ això que àdhuc els morts no estan prou segurs si l’ enemic venç, es veu assistit en la seva feina per un real talent.”-VIª tesis.
Potser la resposta seria l’ intuïció, l’ intuïció com a forma de coneixement, primer com a procés cognitiu, del morfema al fonema, de la unitat mínima de .significació del llenguatge a la unitat mínima en l’anàlisi de la primera articulació, l’experiència de l’oralitat, escoltada durant molts anys en un pati, i sota un arbre d’un casal anglès, ha donat un corpus de treball, de mínims, però que han format un teixit on la sincronia - INTUICIÓ-FONEMA-MORFEMA- és fonamental.
Una “Concentració d’esperances en els outsiders”
Francesc Abad Apunts pel debat: Perill i coneixement. L'actualitat de Walter Benjamin
una insistència: Walter Benjamin, treballador de les deixalles .
>Parany<1986. >Spuren<1988. >La línea de Port-Bou< 1991. >Wart-War<2000, treball interactiu. >El Camp de la Bota< 2004. >block WB< 2005, Granollers 2008, Berlín 2010.
CONCEPTE D’EXPERIÈNCIA Escoltar converses, històries, el diumenge al matí, sota un arbre palosanto, històries de gent que van perdre la guerra, de fragilitats, de pèrdues i records, on la memòria personal i col·lectiva, història i creació artística han acabat formant un ORT, un lloc . L’experiència viscuda personal, fràgil ERLEBNISSE, i ERFAHRUNGEN, l’ experiència transmesa de generació en generació han format un sentiment del passat i d’expectativa de futur, ERFAHRUNGEN, una experiència mitjançada a través de la consciència cultural, “el sòcol “ d’un edifici, la LEBENSWELT d’un món de resistència, on perdura el coneixement que està en perill .
I tot això no ho he sabut fins fa molt poc.
FORMES DE TREBALL L’ art també pot ser un vector d’una contramemòria, és a dir que pot donar expressió a una memòria soterrada, a una memòria oculta, la memòria portadora d’utopies en una època en la qual ja no hi ha cap (Enzo Traverso). La subjectivitat, la intuïció, pot ser portadora d’una lluita per el dissens en un món pactat (temps homogeni i buit).
“Oficina d’objectes perduts” o “des objets trouvés”
Com fer una imatge, el treball amb estrats, amb fragments, palimpsest de realitats amb un recull de connexions de cites d’imatges fixes, d’imatges en moviment, textos, sons, apropiacions, transtextualitats que conformen una reunió, un “EINFALL” com diria Aby Warburg. Conformen peces, “STÜCKE” com diria Pina Bausch. La crítica a la raó instrumental de l’Escola de Frankfurt. Conformar un arxiu portable, on hi ha el concepte d’ acòsmia, de parià com diria Hannah Arendt - l´assaig com a forma de Theodor W. Adorno - el muntatge de J. L. Godard - l’impuls utòpic d’ Ernst Bloch - l´ importància de l’ ordre simbòlic de Lévi-Strauss - el concepte del subaltern de Gayatri Chakravorty Spivak - el fragment de Varlam Xalàmov-la pregunta de com i per què interrompre el temps en Walter Benjamin. Però també aquesta manera de pensar recorda la meva experiència personal (ERLEBNIS), el record del meu treball en el món de la fàbrica, com fer un teixit, primer és la matèria prima que cal barrejar en estrats de diferents matèries per aconseguir la imatge final: el teixit.
Teixir imatges DENKBILD Un pensament en imatges com recorda la manera de fer benjaminiana en El llibre dels passatges, “imatge–pensament”, treballo sobre el pensament de WB. No hi ha un treball concret sobre la seva figura, sinó de com s’estructura el seu mètode de treball, el seu concepte de pensament present–passat-memòria-testimoni i la seva capacitat dialèctica de mostrar fragments de textos que són imatges, més com una construcció, una WERKSTATT (taller) que com una obra d’art final.
“cal passar el raspall a contrapèl per la història” Una cinta d’ ENUNCIATS, de CITES, un teixit dels éssers i de les coses, sense fi, que es pensa i repensa sense manera que acabi, repensar la precarietat, de la Memòria, de l’Exili, del Dolor, de la Crítica a la raó instrumental, del Progrés, del Pensament únic; LEBENSWELT, aquests estrats, segments, multiplicitats, de tortells de pasta de full, de morralla de cafè, parracs. Com a dispositiu de treball de mons que s’ acaben. Perquè tot aquest assaig com a mètode de treball no productiu sigui capaç d’establir un diàleg creatiu amb el present (pensant en Adorno)
Som només uns guaita (Feuermelder) - “avisadors del foc.” (Reyes Mate) En un temps on la banalització dels problemes i conflictes i falses obertures, acaben sense cap mirada en una “finestra cega” cal explicitar de nou la relació per la qüestió de l’home quina és la nostra responsabilitat en un món globalitzat. “La esperanza que carece de garantías, esa espera de un giro de los tiempos que le devuelva, a la historia de los seres humanos, la “chance” de otra oportunidad.” (Ricardo Foster: Los hermeneutas de la noche. De Walter Benjamin a Paul Celan. Trotta)
“Qui pertany veritablement al seu temps, qui és veritablement contemporani és qui no coincideix perfectament ni s’ adapta a les seves pretensions i és per això, en aquest sentit inactual. Per això els contemporanis són rars. I per això ser contemporani és, en primer lloc, una qüestió de coratge. Perquè vol dir ser capaços no només de tenir l’esguard fit en la foscor de l’època, sinó també de percebre en aquella obscuritat una llum que, tot i venir cap a nosaltres, se n´allunya infinitament. És a dir: ser puntual a una cita a la qual només es pot fer tard.” Giorgio Agamben
OBLIDA -TE’ N “Si no t’ inscrius en el temps, no podràs entendre res.” Louise L. Lambrichs.
UNA DIALÈCTICA DE PARRACS. Jetztzeit- de Walter Benjamin- el que té el present del passat “SU-ARA ARA”, diu Ernst Bloch, “significa un temps en què un passat antic esdevé un ara” .
El fragment com a voluntat de totalitat dialèctica
Un pensament “IMATGE” una “IMAGO“ residual, un canvi (en la tija) perquè la mirada no sigui tan homogènia, tan heliocèntrica. Una mirada residual que queda compactada per estrats que no poden solidificar-se, sense re-pensar-se de nou. Com un contínuum, sense final, i per tant sense conclusió. Cíclica, com comentar el comentari. Per socialitzar el comentari. El fragment es converteix en una imatge dialèctica, però no pot pensar-se com un edifici compacte sinó només com un fonament d’un edifici que s’està construint. En el discurs hi ha decurs.
Febrer del 2012
BUILDING – BILDUNG [46] “Producció”, Diari del pensar 2000-2005
El dibuix (que remunta al 1986/87) es planteja com fer la imatge del Fordisme. Utilitza una metàfora de la indústria tèxtil: la manera de barrejar diferents matèries superposades en capes per poder fer la producció del fil i per poder-lo teixir: “teixir realitats”. Segons un comentari recent de l’artista “és una imatge que pot ser pensada de nou, 2010, amb referència al modus del treball artístic, filosòfic (referint-se a W. Benjamin, A. Warburg i a conceptes com ara constel·lació, fragment, associació). Barrejar és una forma de treballar i pensar : mesclar, unir coses diverses perquè formin un tot...Barreig significa confusió, combat - segons en Pompeu Fabra.” “1999 palimpsesto foto assortiment/ vídeo la memòria és un paisatge topogràfic
1986/87 proyecto inicial
-multiplicidat -estratos -segmentos - conceptos que se oponen = mezclar las cosas la barreja - diferents estrats de la realitat”
A sota del dibuix: “uniformitat domesticació tèxtil sentiment: diferents capes de llanes”
FRANCESC ABAD, Un lloc anomenat Stelle from Adolf Alcañiz Rodriguez on Vimeo. |
. |